Elektrisch ontharen

MEEST GESTELDE VRAGEN OVER ELEKTRISCH ONTHAREN

Wat is elektrisch ontharen?

Elektrisch ontharen is een definitieve methode om van ongewenste haren af te komen. Het werkt als volgt: uw schoonheidsspecialiste schuift een zeer dun naaldje langs het haartje in het haarzakje waarna, met behulp van stroom, de haarwortel wordt uitgeschakeld. Hierna kan er geen nieuwe haar meer ontstaan.

Is de behandeling pijnlijk?

Elektrisch ontharen kan een beetje branderig en onaangenaam aanvoelen, een gevoel dat doorgaans goed te verdragen is.

Kan elektrisch ontharen op alle soorten haren worden toegepast?

In tegenstelling tot andere methoden van definitief ontharen (bijv. IPL) kan elektrisch ontharen ook worden toegepast op blonde, grijze of rode haren. Alleen donshaar en heel dunne haren zijn niet met elektrisch ontharen te behandelen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Als u met het ontharingsproces gaat starten, is het noodzakelijk dat u in het begin zeer regelmatig naar de salon komt voor een behandeling. Wij streven er naar om tijdens elke behandelsessie alle aanwezige haren te verwijderen. Van te voren is niet exact te zeggen hoe lang het totale ontharingsproces zal duren. Dat is per individu verschillend en afhankelijk van diverse factoren, zoals de haargroeicyclus, hormoonveranderingen en behandelgebied. Gemiddeld duurt een ontharingsproces altijd 1 tot 1,5 jaar. De eerste drie maanden zal dat ongeveer 1 keer per week zijn. Daarna komt u steeds minder vaak en zal de duur van de behandelsessie korter worden. Dit betekent dat het ontharingsproces in een afbouwende kuur zal plaatsvinden.

Geeft de behandeling bijwerkingen?

Elektrisch ontharen is geheel veilig voor uw huid en brengt geen gezondheidsrisico,s met zich mee. Kort na de behandeling kan de behandelde plek een beetje roodheid en zwelling vertonen, maar dit trekt na enkele uren weg.

Wordt elektrisch ontharen vergoed door de zorgverzekering?

Behandelingen in het gelaat worden doorgaans gedeeltelijk vergoed. Dat is afhankelijk van uw zorgverzekering. Informeer bij uw verzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding. Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging ANBOS en voldoen aan alle eisen die zorgverzekeraars stellen m.b.t. vergoeding.

Informatie elektrisch ontharen

Haren groeien niet tegelijkertijd, maar in fasen na elkaar. In elk haarzakje voltrekt zich de haargroeicyclus als volgt:

  • Er groeit een haar (dit is de groeifase of anagene fase);
  • De haar stopt met groeien (dit is de overgangsfase of katagene fase) en valt na verloop van tijd uit (maanden of jaren, afhankelijk van de plaats waar deze bevindt);
  • Het haarzakje verkeert tijdelijk in een rustfase of de telogene fase;
  • Er ontwikkelt zich een nieuwe haar; De cyclus herhaalt zich.

Zo is altijd 10-30% van de totale hoeveelheid haar niet zichtbaar door de zogenaamde rustfase. Deze rustperiode is verschillend per persoon. Een haar kan uitsluitend definitief verwijderd worden in de groeifase. Aan de buitenkant is niet te zien in welke fase een haar zich bevindt, dus zullen sommige haren meerdere malen behandeld moeten worden om ze definitief te verwijderen. Het kan twee tot drie maanden duren voor een haar weer terug groeit. Dit betekend dat u eigenlijk pas twee à drie maanden nadat u gestopt bent met het uittrekken van haren kunt zien hoeveel haar u in werkelijkheid heeft. Het lijkt of er “plotseling” veel haar is gaan groeien, maar u hebt dus veel meer haar dan u denkt. Laat dit u niet verontrusten. Trek beslist zelf niks meer uit! (ook niet harsen). De consequentie is, als u wel haren zou uittrekken tussen de behandelingen door, dat u het ontharingsproces iedere keer met drie maanden verlengt. Dat betekend drie maanden langer tijd, geld en geduld. Storende haartjes kunt u tussentijds knippen of scheren. Op het moment van behandelen moeten de haartjes iets buiten de huid steken, zodat de behandelaarster met het steriele naaldje in het haarzakje kan komen.

Elektrisch ontharen = Tijd, Geld en Geduld.

Tijd: omdat u heel regelmatig voor een behandeling komt. In het begin kan dat zelfs eens per week zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid haar zal er steeds meer tijd tussen de behandelingen zitten.
Geld: elektrisch ontharen is een intensieve behandeling, omdat we haren afzonderlijk moeten behandelen kost dat veel tijd. Een behandeling kan 15 tot wel 60 minuten duren. Wel geven ziektekostenverzekeraars vaak een vergoeding bij overbeharing in het gelaat. Dit is afhankelijk van uw polisvoorwaarden.
Geduld: omdat u niet meteen resultaat kunt waarnemen. Gemiddeld duurt een ontharingsproces één tot anderhalf jaar, waarbij na gemiddeld 6 tot 8 maanden definitief resultaat waar te nemen is.

Adviezen voor nabehandeling:

  • Bij zwelling of roodheid: koude kompressen of ijsblokjes (ijsblokjes altijd in bv een washand op de huid houden. Nooit direct op de huid!)
  • Niet in de zon of zonnebank. UV-straling kan leiden tot pigmentverschuivingen. Gebruik dagelijks een crème met hoge beschermingsfactor (min SPF 30).
  • Geen warmte/sauna gedurende de eerste 24 uur na de behandeling. Overbelasting van de huid door warmte heeft irritatie tot gevolg.
  • Eventuele wondjes of korstjes met rust laten en er niet aanzitten.
  • Kalmerende Aloë Vera gel gebruiken. Zeker de eerste dagen na de behandeling. (Aloë Vera gel is verkrijgbaar in de salon) Géén vette crèmes aanbrengen op het behandelde gebied.

Om het ontharingsproces zo succesvol mogelijk te laten verlopen is het belangrijk voor u om deze adviezen op te volgen.

Ook als het gebied onthaard is, zult u nog af en toe terug moeten komen om de zogenaamde “rustharen” te laten verwijderen. Bovendien zult u er rekening mee moeten houden dat u wellicht aan overbeharing zult blijven lijden. Meestal is verandering dan wel verstoring van de hormonale balans de oorzaak van het toenemen van de haargroei. De nog aanwezige donsharen kunnen dikker worden en dieper in de huid gaan groeien. Slechts enkele malen per jaar hoeft u deze haren te laten verwijderen.